Ekonomická expanze ČLR do Afriky a její dopad na vybrané africké země - Topková, Petra (2012)
Cílem práce je určit a popsat charakteristické rysy čínské ekonomické expanze do Afriky a na případových studiích několika vybraných afrických států hlouběji prozkoumat vliv pronikání Číny na domácí ekonomiku, místní firmy a obyvatele. První kapitola práce stručně popisuje ekonomiku Číny a Afriky jako celku, vymezuje čínské aktéry, jejich motivy a charakterizuje vzájemnou interakci. Druhá část se zabývá třemi konkrétními zástupci afrických zemí -- Angolou, Zambií a Jihoafrickou republikou -- jejich vztahy s Čínou a dopady, které na tyto státy má její přítomnost. Poslední část je věnována problematickým oblastem a potenciálním příležitostem pro Afriku spojeným s tímto fenoménem. Zároveň je v této kapitole zmíněno několik různých postojů a názorů na téma Číny v Africe, ať už od odborníků zaměřujících se na tuto oblast, tak i od představitelů afrických států.