Ekonomická expanze ČLR do Afriky a její dopad na vybrané africké země - Topková, Petra; Zapletal, Petr; Pluskalová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem práce je určit a popsat charakteristické rysy čínské ekonomické expanze do Afriky a na případových studiích několika vybraných afrických států hlouběji prozkoumat vliv pronikání Číny na domácí ekonomiku, místní firmy a obyvatele. První kapitola práce stručně popisuje ekonomiku Číny a Afriky jako celku, vymezuje čínské aktéry, jejich motivy a charakterizuje vzájemnou interakci. Druhá část se zabývá třemi konkrétními zástupci afrických zemí -- Angolou, Zambií a Jihoafrickou republikou -- jejich vztahy s Čínou a dopady, které na tyto státy má její přítomnost. Poslední část je věnována problematickým oblastem a potenciálním příležitostem pro Afriku spojeným s tímto fenoménem. Zároveň je v této kapitole zmíněno několik různých postojů a názorů na téma Číny v Africe, ať už od odborníků zaměřujících se na tuto oblast, tak i od představitelů afrických států.
Vedoucí práce: Petr Zapletal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses