Světová produkce a světový trh kakaa - Pokorná, Iveta (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá světovým trhem s kakaovými boby. Cílem práce je zanalyzovat světovou produkci a nejvýznamnější producentské země a zachytit hlavní obchodní toky s touto komoditou. Práce je rozdělena do tří vzájemně propojených částí. První kapitola je věnována obecné charakteristice a historii pěstování kakaovníku. Druhá kapitola zachycuje množství produkce v jednotlivých oblastech pěstování v druhé polovině dvacátého století a zároveň pojednává o obchodních vztazích mezi producenty a spotřebiteli. V poslední kapitole je nastíněna problematika fair trade na konkrétním příkladu kakaa