Ekonomická analýza vybraného podniku - Kajml, Ondřej (2012)
Tato diplomová práce obsahuje ekonomickou analýzu společnosti PIVOVAR SVIJANY, a.s. a klade si za cíl blíže prozkoumat finanční zdraví podniku. Vlastní práce se dělí na dvě hlavní části. První část je metodologická, ve které jsou uvedeny a vysvětleny použité modely a postupy. V druhé části jsou tyto metody aplikovány na vybraný podnik. Druhá část vychází především z účetních výkazů. V této části práce je zpracována analýza absolutních a poměrových ukazatelů. Mezi použité postupy se dále řadí analýza Du-Pont, analýza nákladů a zásob, analýza ekonomické přidané hodnoty EVA, bonitní a bankrotní modely a mezipodnikové srovnání. Na závěr jsou pak zjištěné výsledky shrnuty, zhodnoceny a jsou vyvozené příslušné závěry a doporučení.