Proměny zahraničního obchodu ČLR od zahájení ekonomických reforem - Vaňková, Kateřina (2012)
Práce pojednává o transformaci čínského zahraničního obchodu od roku 1978 a o ekonomických reformách s tím spjatými. Cílem práce je podat přehled o ekonomických reformách v zahraničním obchodě od roku 1978, které měly za následek postupnou liberalizaci zahraničního obchodu Číny na konci 70. a během 80. let. Další významnou událostí pro liberalizaci obchodu je členství země ve Světové obchodní organizaci, jejíž členem je ČLR od roku 2001. Práce se zejména zaměřuje na efekty a úspěch v čínském mezinárodním obchodě. Další část práce se zabývá konceptem komparativní výhody jak obecně, tak konkrétně situací v Číně. Třetí část práce analyzuje komoditní a teritoriální proměny čínských exportů.