Vstup ČLR do WTO a její obchodní spory řešené na půdě WTO - Březinová, Markéta; Zapletal, Petr; Pluskalová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Práce je zaměřena na vstup ČLR do WTO a zároveň popisuje vybrané obchodní spory řešené na půdě WTO. Nejprve se práce zabývá historickým podtextem hospodářských změn, díky kterým se ČLR stala členem WTO a postupně i světovou ekonomickou velmocí. Poskytuje zevrubný popis historie a principy fungování GATT a Světové obchodní organizace. Práce hodnotí důvody, které vedly Čínu k žádosti o přijetí do WTO. Dále zkoumá čínské závazky, vyplývající z tohoto členství a rozebírá důsledky jejího vstupu pro ostatní státy. Pomocí hlavních makroekonomických ukazatelů je v práci analyzována ekonomická situace ČLR před vstupem do WTO a po roce 2001. Závěrem práce jsou poskytnuty vybrané obchodní spory ČLR s ostatními členy, přičemž tato část práce slouží k podtrhnutí praktického významu tohoto tématu.
Vedoucí práce: Petr Zapletal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses