Zhodnocení vývoje hospodaření krajů v ČR s konkretizací na příkladu vybraného kraje - Janda, Antonín (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením vývoje hospodaření dvou vybraných krajů v České republice a to kraje Jihočeského a kraje Praha, které mají odlišné správní orgány. V první části zkonkretizuji postavení krajů v rámci veřejné správy, jejich působnosti a orgány kraje. Zmíním legislativní úpravu hospodaření krajů, postavení hlavního města Prahy, charakterizuji rozpočet a mimorozpočtové fondy, příjmy, výdaje a majetek kraje. V druhé části se budu zabývat konkrétními schválenými rozpočty na rok 2011 u dvou vybraných krajů a jejich rozpočtovými výhledy. Na závěr provedu analýzu vývoje příjmů a výdajů dvou krajů za období 2007 až 2011 a uvedu jejich strukturu. Cílem této práce je zjistit, jaká je struktura příjmů a výdajů krajů a jaké má kraj podmínky pro plnění svých samosprávných činností.