Vzdělání a jeho role na trhu práce - Novotná, Petra (2012)
Práce je zaměřená na absolventy středních a vysokých škol a jejich uplatnění vystudovaného oboru v aktuálním zaměstnání na trhu práce v České republice. Obory, vybrané na základě vlastního dotazníkového průzkumu, jsou charakterizovány z různých hledisek. Následně je u absolventů se znalostmi získanými v těchto oblastech posouzena i míra shody oboru vzdělání s oborem zaměstnání. U zjištěných rozdílů jsou v praktické části testovány hypotézy o nejčastějších příčinách těchto neshod. Na základě získaných výsledků jsou učiněna doporučení školám čím obohatit či pozměnit výuku, aby profil jejich budoucích absolventů byl v souladu s poptávkou po pracovních silách na trhu práce a případnými dalšími požadavky zaměstnavatelů