Ergonomické aspekty pracovních podmínek v organizaci - Těšínská, Edita (2012)
Bakalářská práce se zabývá problematikou ergonomie pracovního místa. Cílem bakalářské práce je zmapovat dodržování ergonomických požadavků ve společnosti Shell Czech Republic a.s., vyhodnotit možná rizika při jejich porušování a nedodržení, nedostatky pracovního systému, které mohou vést ke snížení výkonnosti pracovníků a navrhnout řešení, která by v budoucnu zajišťovala optimální podmínky pro pracovníky. Bakalářská práce se skládá ze dvou částí -- teoretické a analytické. Teoretická část uvádí základní informace o ergonomii jako vědě a ergonomické požadavky na pracoviště. V analytické části je provedena analýza pracoviště a pracovního místa z hlediska ergonomických požadavků pomocí kontrolních listů, a dotazníku o spokojenosti zaměstnanců s pracovním prostředím. V závěru je shrnutí výsledků analýzy a návrh doporučení, která mohou vést k optimalizaci pracovního prostředí.