Věda a výzkum jako významná pozitivní externalita - Novák, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Musil, Martin, 1976-; Krbová, Jana, 1962- (2012)
Tato práce se zabývá problematikou financování výzkumu a vývoje z veřejných zdrojů se zaměřením na účelové financování aplikovaného výzkumu. Cílem práce je popsat některé aspekty, které přinesla do této oblasti Reforma vědy, výzkumu a inovací schválená vládou ČR dne 26. března 2008. Veřejné zásahy do této oblasti jsou diskutovány z pohledu základních ekonomických teorií, efektivita vynakládání veřejných prostředků pak z pohledu řetězce náklad-výkon--kvalita výkonu--užitek. Součástí této práce je porovnání stavu podpory aplikovaného výzkumu a vývoje v ČR se stavem v ostatních státech. Práce se snaží o nalezení některých souvislostí mezi změnami ve způsobu posuzování kvality výzkumu a ve směřování finančních toků v této oblasti.
Vedoucí práce: Martin Musil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2012
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2012
Keywords: aplikovaný výzkum; financování; veřejná podpora; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; applied research; financing; state aid; bachelor's theses