Důchodový systém v ČR se zaměřením na pilíř penzijního připojištění - Kořínek, Tomáš (2012)
Práce je svým obsahem zaměřena na penzijní systém v České republice, jeho připravovanou reformu a celkové zhodnocení jeho perspektiv. V teoretické části je přiblížena obecná problematika důchodových systému, jejich historického vývoje a možných řešení jejich financovaní. Praktická část svým obsahem slouží k finanční analýze plánované důchodové reformy. V první části jsou znázorněny finanční modely výhodnosti vstupu do II. pilíře penzijního připojištění s porovnáním hrubého příjmu potencionálního účastníka. Druhá část práce je věnovaná výzkumu, který měl určit velikost zájmu o novou připravovanou reformu a určit, která ze sociálních a věkových skupin má nejvyšší zájem o vstup do II. pilíře penzijního připojištění. Závěr práce je věnován celkovému zhodnocení důchodového systému, zaměřená na systém penzijního připojištění.