Postavení zaměstnanců nad padesát let na trhu práce v ČR - Panec, Lukáš (2012)
Bakalářská práce charakterizuje problematiku postavení osob starších padesáti let na trhu práce. V teoretické části práce je přiblíženo fungování pracovního trhu prostřednictvím řady pojmů, jako je trh práce, nezaměstnanost a rizikové skupiny. Dále jsou charakterizováni starší lidé z pohledu pracovní síly, popsány předsudky a diskriminace ze strany zaměstnavatelů, následně představeny nástroje možné podpory zaměstnanosti těchto osob. Praktická část je založena na datech získaných z dotazníkového šetření, které zkoumá, jak vnímají zaměstnanci starší padesáti let své postavení na pracovním trhu, jak hodnotí své přednosti a nedostatky, jaký mají vztah k dalšímu vzdělávání. Závěr práce je věnován celkovému zhodnocení dané problematiky a návrhu možného řešení