Ekonomická rentabilita veřejné zdravotní péče v ČR na příkladu porodnictví - Suchá, Martina; Ševčík, Miroslav, 1958-; Pařízek, Antonín, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem diplomové práce je analýza ekonomické rentability veřejné zdravotní péče v České republice na příkladu porodnictví. Teoretická část diplomové práce se zabývá definicí základních pojmů ve zdravotnictví, popisuje historii porodnictví a zdravotnictví a specifikuje rozdíly mezi klasickým trhem a trhem zdravotnickým. Dále je práce zaměřena na jednotlivé modely zdravotnických systémů a prozkoumává principy financování veřejného zdravotního systému a úhradové mechanismy zdravotní péče v České republice. V současném zdravotním systému jsou při široké garanci dostupnosti zdravotní péče zakomponovány liberální prvky silně decentralizovaného systému. Navzdory snahám o odstátnění a decentralizaci, poskytování zdravotní péče zůstává stále nejvýznamnější role státu. Ta vyplývá z Ústavy České republiky a její součásti, Listiny základních práv a svobod. Praktická část diplomové práce obsahuje provedení nákladové analýzy přímých a nepřímých nákladů na spontánní porod a porod císařským řezem ve zkoumaném zdravotnickém zařízení. Dlouhodobě je v České republice úroveň prenatální a neonatologické péče velmi vysoká. Úmrtnost kojenců je téměř minimální a naše země je řazena v tomto směru na jedno z předních míst v Evropě i ve světě. Tato část práce je zaměřena na porodnice, jejich počet v České republice a hranici počtu porodů, pod kterou by měly být porodnice uzavírány. V České republice se ročně z porodnice propustí do domácí péče zhruba 400 dětí s váhou pod jeden kilogram a v následné péči o novorozence jsou u nás velké rezervy. Proto se závěrečná část práce věnuje problematice nezralých novorozenců a péči o ně.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses