Diabetes mellitus a její dopad na státní rozpočet ČR - Metelková, Kateřina (2011)
Diplomová práce se zabývá vyčíslením nákladů na léčbu nemoci, která je odbornou veřejností označována za pandemii 21. století, cukrovkou. V České republice náklady na její léčbu představují více jak 6 % celkových výdajů na zdravotnictví a jejich velikost stále roste, stejně jako počet pacientů. Hlavním cílem práce je určit náklady na terapii diabetu 1. a 2. typu a na léčbu pozdějších komplikací spojených s touto nemocí na základě aktuálních statistických dat s použitím metodologie Pilotní analýzy farmakoekonomických aspektů léčby diabetes mellitus. Práce zároveň hodnotí změnu Úhradové vyhlášky ČR a přístup České republiky k cukrovce jako nevyléčitelné nemoci.