Management cestovního ruchu ve vybrané lokalitě - Hronová, Jitka (2012)
Hlavním cílem práce je analyzovat území lokality Opařan pro cestovní ruch a rekreaci, zjistit možnosti využití potencionálních návštěvníků v souvislosti s možnými rekreačními aktivitami v lokalitě. Nezbytnou součástí bylo provedení analýzy lokality Opařan, SWOT analýza, analýzy služeb cestovního ruchu, pořízení fotodokumentace současného terénu a vyznačení vhodných úseků. Pro sestavení návrhu produktu cestovního ruchu byl využit primární výzkum a mapování terénu vybrané lokality. Syntézou sekundárních a primárních informací došlo k vyhodnocení terénního šetření v lokalitě Opařan. Z dosažených výsledků SWOT analýzy po vyhodnocení slabých a silných stránek, příležitostí a hrozeb, by si obec Opařany měla vybrat cestu ofenzivní strategie, založené na silných stránkách lokality s eliminací potenciálních hrozeb externího okolí. Na základě zhodnocení by nejlepším produktem byla naučná stezka. Produkt by byl využit především rodinami s dětmi a také dětmi z mateřské a základní školy. Stezku by také mohly využívat děti z psychiatrické léčebny, která se v obci nachází. V bakalářské práci byl sledován hlavní cíl -- na základě analýzy území lokality Opařan byla zpracována SWOT analýza. Na základě SWOT analýzy byl zpracován návrh na strategii rozvoje cestovního ruchu v lokalitě Opařany a byl připraven návrh na vybudování systému naučných stezek a byly doporučeny návrhy na úpravy stávajících cest.