Analýza účinnosti motivace ve společnosti přímého prodeje - Pulščaková, Kateřina; Turnerová, Lenka, 1957-; Průša, Přemysl, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Diplomová práce je zaměřena na fungování společnosti přímého prodeje s důrazem na motivování pracovníků. Hlavním cílem práce je provést analýzu současného systému motivování a odměňování nezávislých kosmetických poradců ve společnosti Oriflame, zhodnotit jeho účinnost, zjistit nedostatky a navrhnout změny na zlepšení. Na základě studia odborné literatury je vypracována teoretická část, která uvádí čtenáře do problematiky prodeje, motivace, stimulačních prostředků a tvorby motivačních programů. Praktická část přináší základní informace o společnosti Oriflame, jejích současných aktivitách a systému pracovní motivace. Ke zhodnocení účinnosti motivačního systému na kosmetické poradce byly využity poznatky získané z dotazníku, osobních rozhovorů, firemních dokumentů i osobních zkušeností. Navazují návrhy a doporučení změn, které by mohly vést ke zvýšení účinnosti motivačního systému společnosti.
Vedoucí práce: Lenka Turnerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses