Postavení amerických nadnárodních společností ve světové ekonomice - Randlová, Lucie; Jiránková, Martina, 1967-; Vlčková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Tato práce pojednává o amerických nadnárodních společnostech a jejich současném postavení ve světové ekonomice. V první kapitole se věnují charakteristice a obecnému fungování nadnárodních společností, jejich vzniku, vývoji a působení ve světové ekonomice. Druhá kapitola přibližuje největší americké finanční a nefinanční společnosti a dále je klasifikuje dle odvětvového zaměření. Předmětem třetí kapitoly je konkrétní analýza postavení amerických nadnárodních společností. Pomocí dostupných statistických dat a informací hodnotím společnosti podle několika kritérií. Zaměřuji se na jejich počet, výši celkových prodejů a přidané hodnoty, počet zaměstnanců, investiční činnost či index transnacionality. Dále zvažuji jejich případnou konkurenci. Opíraje se o výsledky analýzy vyvozuji, zda jsou americké nadnárodní společnosti stále vůdčími aktéry světové ekonomiky.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses