Postavenie USA a Číny po svetovej finančnej kríze - Zeleňáková, Tereza (2012)
Tematikou práce je často spomínaný názor o úpadku západných ekonomík v dôsledku prebiehajúcej krízy a predpokladaný vstup Ázie do popredia svetového hospodárstva. Predovšetkým najviac zasiahnutá a oslabená ekonomika USA strácajúca status superveľmoci a nahradená ekonomicky síliacou Čínou, ktorej postavenie v svetovej ekonomike sa čoraz viac upevňuje. Táto práca si kladie za účel ozrejmiť skutočnosti vedúce zmene v globálnej ekonomike, aká sa deje na popredných miestach jej rebríčka v súčasnosti a následne zhodnotiť mieru reálnosti možnosti Číny prebrať vedúcu pozíciu vo svetovej ekonomike z viacerých relevantných hľadísk.