Vliv ochrany práv duševního vlastnictví na dostupnost léčiv v subsaharské Africe - Nemkyová, Renata; Šaroch, Stanislav, 1970-; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem práce "Vliv ochrany práv duševního vlastnictví na dostupnost léků v subsaharské Africe" je obhájit tezi, že jednotný a striktní režim ochrany práv duševního vlastnictví pro všechny členské země Světové obchodní organizace není výhodný pro méně rozvinuté členské státy a tím potvrdit legitimitu zvláštního zacházení pro tyto státy. Dále se práce zabývá problémy, které silná ochrana duševního vlastnictví způsobuje v oblasti dostupnosti farmaceutických produktů. Hodnotí také účinnost opatření pro ochranu zájmů veřejného zdraví obsažených v Dohodě o obchodních aspektech práv duševního vlastnictví (TRIPS). První kapitola vychází z teorie a popisuje vztah práv duševního vlastnictví k ekonomické a právní vědě. Druhá kapitola definuje rámec mezinárodní ochrany duševního vlastnictví a vztah rozvojových zemí k ochraně těchto práv. Třetí kapitola nastiňuje, čeho se v rozvojových zemích vyvarovat při vytváření legislativy v této oblasti a na co se naopak zaměřit. Závěrečnou část tvoří případová studie, jež má za cíl charakterizovat momentální situaci dostupnosti antiretrovirotik (léků používaných pro boj proti HIV/AIDS) v Nigérii, přiblížit systém ochrany patentů v této zemi subsaharské Afriky a nastínit možná řešení, která by vedla ke zlepšení zprostředkování léčby HIV/AIDS.
Vedoucí práce: Stanislav Šaroch
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses