Ekonomická rentabilita současných porodnických zařízení v České republice - Kobliha, Pavel (2012)
Cílem diplomové práce je analýza ekonomické rentability současných porodnických zařízení v České republice. Teoretická část práce se zabývá ekonomickými aspekty zdraví, jako jsou determinanty zdraví a jejich vliv na člověka, specifika zdravotní péče a úloha státu ve zdravotnictví. Dále je práce zaměřena na zkoumání jednotlivých typů zdravotnických systémů, principy financování českého zdravotního systému a jeho vývoj v posledních letech. Přes posilující roli přímého financování zdravotnictví a vyšší spoluúčast pacientů hraje veřejný sektor stále nejdůležitější roli, což vyplývá mimo jiné z Listiny základních práv a svobod. Na základě dostupných údajů o úmrtnosti kojenců bude objektivním způsobem porovnána efektivnost fungování českého a amerického zdravotnického systému. Kojenecká úmrtnost je v České republice velmi nízká a naše země se v tomto ohledu umisťuje na předních místech ve světě. Praktická část diplomové práce se zabývá analýzou nákladů na plánovaný císařský řez v termínu porodu, zahrnující celkový časový úsek, který maminka stráví v porodnici. Praktická část zkoumá také budoucnost porodnictví v České republice z hlediska plánů na zavírání malých porodnic s nízkým počtem porodů a nahrazení kojeneckých ústavů pěstounskou péčí. Závěrečná část práce se zabývá porody doma jako substitutu porodů v porodnicích. Toto téma je dnes vysoce aktuální i z důvodu mediálního zájmu, kdy je diskutováno zajištění dostatečné péče během porodu a zdravotní rizika pro maminku a novorozence.