Zdravotně postižení jedinci a jejich integrace do společnosti - Havlíček, Jan (2012)
Bakalářská práce je zaměřena na zdravotně postižené jedince a jejich integraci do společnosti. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jaká je informovanost studentů vysokých a vyšších odborných škol ekonomického a zdravotnického zaměření v oblasti integrace zdravotně postižených a potvrdit či vyvrátit stanovené hypotézy. Teoretická část je zaměřena především na integraci v rodině, vzdělávání, resp. přípravě na budoucí povolání a při samotném zaměstnání zdravotně postiženého. Výzkum byl proveden prostřednictvím dotazníků směřovaných na zvolenou skupinu respondentů. Výsledky výzkumu jsou interpretovány v praktické části a byly konzultovány se zdravotně postiženými prostřednictvím rozhovorů. Většina stanovených hypotéz se potvrdila. Na závěr je uvedeno několik doporučení pro praxi, která by mohla pomoci zlepšit informovanost o životě a pomoci zdravotně postiženým. Tato doporučení nejsou jen úsudkem autora, ale vyplynula především z rozhovorů provedených se zdravotně postiženými.