Finanční analýza společnosti E.On Energie, a.s. - Vrabcová, Klára (2012)
Cílem této diplomové práce je provést finanční analýzu společnosti E.ON Energie, a.s. na základě historických účetních dat z let 2006 až 2010, kriticky posoudit vývoj těchto dat a významných poměrových ukazatelů a následně porovnat tato data a jejich vývoj s nejlepší firmou v oboru. Diplomovou práci jsem rozdělila do dvou hlavních částí: teoretická a praktická část. V teoretické části vysvětluji metody finanční analýzy, které jsem zvolila - horizontální a vertikální analýza, analýza poměrových ukazatelů rentability, zadluženosti, likvidity a aktivity, pyramidový rozklad rentability a vybrané bankrotní a bonitní modely. Pojednávám zde také o vypovídací schopnosti účetní závěrky a o tom, co může její vypovídací schopnost ohrozit. V praktické části představuji společnost jako obchodníka s elektřinou a zemním plynem a skupinu, jejíž je součástí. Energetické odvětví prošlo v nedávné době liberalizací trhu, jež měla velký dopad na energetické společnosti. Jak potvrdila odvětvová analýza Michaela Portera, odvětví musí čelit větší konkurenci. Na energetické společnosti má také vliv makroekonomický vývoj, tzn. vývoj HDP a spotřeba energií, vývoj cen na trhu s elektřinou a vývoj směnných kurzů Eura. Výsledkem finanční analýzy je skutečnost, že společnosti E.ON Energie, a.s. si jde za svým cílem stát se jedničkou na trhu s elektřinou. V letech 2009 a 2010 dohnala ČEZ Prodej, s.r.o. v ukazatelích likvidity, zadluženosti a aktivity a velmi zlepšila rentabilitu. Dokonce i výnosy rostou rychlejším tempem než ve společnosti ČEZ Prodej, s.r.o. Do budoucna bude zajímavé sledovat, jak se společnost bude vyvíjet navzdory rostoucí konkurenci na trhu.