Veřejné rozpočty zemí EU v období let 2008 až 2011 - zásadní problémy a jejich řešení - Petrík, Vojtěch (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou veřejných rozpočtů zemí EU jak v předkrizovém tak v krizovém období. Pojednává o aktuální situaci jednotlivých členských států při plnění rozpočtových pravidel, analyzuje možné příčiny současné dluhové krize a nastiňuje výhled do budoucna. První část se zaměřuje na teorii fiskální a rozpočtové politiky a definuje základní pojmy. Ve druhé části se nachází charakteristika stavu veřejných financí v jednotlivých státech EU za sledované období. V poslední kapitole jsou shrnuty aktuální rozpočtové problémy v konkrétních státech EU, jako je zavádění úsporných protikrizových opatření či realizace nových kroků ze strany EU za účelem společné koordinace fiskální politiky.