Význam ropných zemí pre EU so zameraním na Nórsko a Rusko - Vojnová, Katarína (2012)
Predmetom tejto bakalárskej práce je zmapovať situáciu na trhu s ropou v súvislosti s Európskou úniou, jej vzťahy s krajinami dovážajúcimi ropu so zameraním sa na porovnanie dvoch najdôležitejších, Ruska a Nórska. Prvá časť je úvodom do situácie na celosvetovom trhu s ropou a v Európskej únii, pri ktorej sa venujem aj energetickej politike. Jedna z podkapitol je aj o importéroch ropy do EU. Rusku a Nórsku je venovaná zvyšná časť práce. Charakterizujem stručne obe krajiny, ich východiskové pozície, ropný potenciál a vzťahy s EU. Pre komplexný obraz sú v poslednej podkapitole popísané vzťahy Ruska a Nórska. Záverom chcem poukázať na rozdiely, ktoré vyplynuli z porovnania a na oblasti, v ktorých majú krajiny rezervy vo vzťahu ku krajinám Európskej únie.