Význam ropných zemí pre EU so zameraním na Nórsko a Rusko - Vojnová, Katarína; Žamberský, Pavel; Sudliankou, Aliaksandr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Predmetom tejto bakalárskej práce je zmapovať situáciu na trhu s ropou v súvislosti s Európskou úniou, jej vzťahy s krajinami dovážajúcimi ropu so zameraním sa na porovnanie dvoch najdôležitejších, Ruska a Nórska. Prvá časť je úvodom do situácie na celosvetovom trhu s ropou a v Európskej únii, pri ktorej sa venujem aj energetickej politike. Jedna z podkapitol je aj o importéroch ropy do EU. Rusku a Nórsku je venovaná zvyšná časť práce. Charakterizujem stručne obe krajiny, ich východiskové pozície, ropný potenciál a vzťahy s EU. Pre komplexný obraz sú v poslednej podkapitole popísané vzťahy Ruska a Nórska. Záverom chcem poukázať na rozdiely, ktoré vyplynuli z porovnania a na oblasti, v ktorých majú krajiny rezervy vo vzťahu ku krajinám Európskej únie.
Vedoucí práce: Pavel Žamberský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses