Island cesta od státu blahobytu k finanční krizi - Faltisová, Tereza (2012)
Bakalářská práce se zabývá problematikou finanční krize, která postihla Island na podzim roku 2008. Cílem práce je analýza islandské finanční krize s důrazem na její příčiny. Základní otázkou, kterou jsem si položila, je, jak se může původně silná a vyspělá ekonomika ocitnout na pokraji bankrotu? Tato práce je rozdělena do třech částí. První kapitola je zároveň teoretickou částí této práce. Definuji v ní samotný pojem "finanční krize", dále se věnuji tradiční typologii finančních krizí a popisuji jednotlivé modely finančních krizí. Druhá kapitola nás blíže seznamuje s Islandskou republikou. Jsou zde popsána základní fakta o tomto malém ostrovním státu ležícím v severní části Atlantského oceánu. Třetí nejrozsáhlejší kapitola se již zabývá samotnou otázkou finanční krize -- jejími příčinami a průběhem krizového období. Celou kapitolu pak uzavírají různé cesty řešení krize, které byly poměrně efektivní. Island je dnes dáván za příklad ostatním zemím právě díky efektivnímu řešení krizové situace.