Island cesta od státu blahobytu k finanční krizi - Faltisová, Tereza; Němcová, Ingeborg, 1957-; Bartušková, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Bakalářská práce se zabývá problematikou finanční krize, která postihla Island na podzim roku 2008. Cílem práce je analýza islandské finanční krize s důrazem na její příčiny. Základní otázkou, kterou jsem si položila, je, jak se může původně silná a vyspělá ekonomika ocitnout na pokraji bankrotu? Tato práce je rozdělena do třech částí. První kapitola je zároveň teoretickou částí této práce. Definuji v ní samotný pojem "finanční krize", dále se věnuji tradiční typologii finančních krizí a popisuji jednotlivé modely finančních krizí. Druhá kapitola nás blíže seznamuje s Islandskou republikou. Jsou zde popsána základní fakta o tomto malém ostrovním státu ležícím v severní části Atlantského oceánu. Třetí nejrozsáhlejší kapitola se již zabývá samotnou otázkou finanční krize -- jejími příčinami a průběhem krizového období. Celou kapitolu pak uzavírají různé cesty řešení krize, které byly poměrně efektivní. Island je dnes dáván za příklad ostatním zemím právě díky efektivnímu řešení krizové situace.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses