Energetická závislost EU - stávající stav a návrh řešení - Hladíková, Andrea (2011)
V první části své diplomové práce nejprve analyzuji energetické politiky šesti vybraných členských zemí (Francie, Německo, Itálie, Rakousko, Finsko a Česká republika) a vývoj snah o vytvoření společné energetické politiky v průběhu evropské integrace. Třetí kapitolu věnuji analýze energetické situace EU, především možnostem snížení silné vnější energetické závislosti Unie. V následující kapitole se zabývám analýzou světového trhu s energetickými surovinami a jeho (potenciálních) dodavatelů. V závěrečné kapitole rozebírám možnosti společné vnější energetické politiky EU jako prostředku k zajištění energetické bezpečnosti členských států EU.