Medzinárodný terorizmus v kontexte súčasných masových médií - Midulová, Katarína; Druláková, Radka, 1973-; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Cieľom tejto diplomovej práce je analyzovať fenomén medzinárodného terorizmu ako komunikačného procesu, ktorý ťaží so súčasného charakteru masových médií. Jej výstupom je praktická aplikácia poznatkov nadobudnutých v tejto analýze na vybrané teroristické útoky súčasnosti. Táto usilovala o potvrdenie, či vyvrátenie predpokladu, že sú skúmané charakteristiky terorizmu v útokoch stále prítomné a či vykazujú vzhľadom na technologický pokrok v komunikačných technológiách nejaké zmeny. V prvej časti sa práca venuje teoretickému vymedzeniu terorizmu a historickým náhľadom na korene snahy o publicitu. Druhá časť predstavuje masové médiá ako prostriedok v komunikačnej stratégii teroristických skupín. Záverečná kapitola skúma uvedené charakteristiky na vybraných útokoch v rokoch 2010 a 2011. Ukazuje, že taktiky a charakter útokov sa nezmenili, avšak pomerne výraznú rolu zohráva v bujnení teroristických aktivít internet, ktorý subjekty využívajú nielen k šíreniu svojich posolstiev, ale aj ako zdroj informácií, či na nábor prívržencov.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses