Souvislosti hospodářského cyklu a vývoje na trhu s hypotéčními úvěry - Kábelková, Lenka (2011)
Diplomová práce se zabývá analýzou souvislostí hospodářského cyklu a vývojem na trhu s hypotečními úvěry v období od roku 2000 do roku 2010. Zvláště se zaměřuje na problematiku efektivnosti měnové politiky a na analýzu hlavních determinantů, které vedly ke vzniku hypoteční krize. Cílem diplomové práce je posoudit determinanty úvěrového cyklu a jejich souvislosti s vývojem hospodářského cyklu. Budou zde analyzovány hlavní ukazatele, které ovlivňují úvěrový cyklus. Na základně získaných informací odpovím na otázku, zda by měla existovat nějaká strategie státu v oblasti bydlení a zda by se měla měnová politika řídit podle pravidel nebo spíše diskrečně. Z metodologického hlediska bude využita deskriptivní metoda, komparativní analýza, trendové linie a technika průměrných odchylek od trendu.