Analýza vztahů mezi růstem HDP a nezaměstnaností na případu ekonomik Polska a ČR po r.1989 - Walach, Janusz; Petrášek, František, 1934-; Houdek, Petr, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce se zabývá vztahem mezi mírou nezaměstnanosti a růstem HDP v ČR a Polsku v období transformace ekonomik 1990--1998. Analyzuje empirický vztah mezi změnou produktu a změnou nezaměstnanosti, zvaný Okunovým zákonem. Práce vychází z teoretické části, kde je popsán pohled ekonomických škol na nezaměstnanost. Jako hlavní metoda zkoumání byla zvolena vzájemná komparace nezaměstnanosti, trhů práce a identifikace nejdůležitějších faktorů, které měly vliv na ekonomický vývoj a hodnotu míry nezaměstnanosti. Při formulovaní závěrů se potýká s problémem nepřesnosti statistických dat v transformačním období a extrémně rychle se měnících faktorů ovlivňujících přirozenou míru nezaměstnanosti i potenciálního produktu. Tyto nepřesnosti znemožňují jednoznačné potvrzení nebo vyvrácení platnosti Okunova zákona pro období transformace v ČR a Polsku.
Vedoucí práce: František Petrášek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses