Analýza efektivnosti měnové politiky a její vliv na hospodářský cyklus ČR l letech 1995-2010 - Jandová, Daniela; Czesaný, Slavoj, 1940-; Mládek, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem diplomové práce je v souvislosti s hlavním cílem ČNB zkoumat efektivnost měnové politiky - vliv nastavení měnové politiky na cenovou stabilitu. Předmětem analýzy jsou proto vztahy mezi měnovými indikátory -- cenovou hladinou, úrokovými sazbami, peněžní zásobou a vývojem měnového kurzu. V kontextu finanční stability práce rovněž hodnotí doprovodnou funkci ČNB dohledu nad finančním trhem za pomoci ukazatelů kapitálové přiměřenosti, likvidity, ziskovosti bank a objemu nesplacených úvěrů. Teoretická část práce se zabývá příspěvky ke kvantitativní teorii peněz, k teorii hospodářských (zejména měnových) cyklů a způsobům praktikování měnové politiky z hlediska vlivu centrálně stanovených úrokových sazeb na tržní úrokové sazby potažmo na produkt. Aplikace měnových pravidel, využívání moderních makroekonomických modelů a predikčních aparátů jsou další v teoretické rovině rozebíraná témata. Empirická část analyzuje nastavení měnové politiky a pravidel obezřetnosti ČNB v jednotlivých letech od roku 1995 po rok 2010. Zejména s důrazem na specifika měnové politiky České republiky vzhledem k transformační kolizi nastavení režimů měnového kurzu a měnové politiky a následným vlivům přetrvávajícím dodnes.
Vedoucí práce: Slavoj Czesaný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses