Zvýšení propagace malých a středních podniků prostřednictvím vytvoření turistického klastru v Středočeském regionu - Pekárová, Dominika (2011)
Tato diplomová práce ukáže, jak se díky vzájemné spolupráci v klastru můžou turisticky zaměřené malé a střední podniky podílet na zvýšené propagaci a vytváření tržeb v odvětví cestovního ruchu. Teoretická část představí několik základních definicí klastrů, dále se bude zabývat typologiemi klastrů a jejich charakteristikami. Posléze se teoretická část bude zabývat praktikami mapování a životním cyklem klastrové iniciativy. Poslední kapitoly shrnou přínosy klastrů a možnosti financování prostřednictvím EU dotačních programů. Praktická část je zaměřena na strategii vytvoření klastru cestovního ruchu v Středočeském regionu ČR. Součástí této strategie jsou využitelné příklady, jak se členové klastru můžou aktivně podílet na řízení a organizaci společných aktivit a projektů klastru. Provoz, organizační struktura, financování a podpora klastru jsou dalšími tématy, kterým se praktická část věnuje.