Analýza právních nástrojů samospráv při ochraně ovzduší - Vévoda, Jan (2011)
Znečištění ovzduší pocházející z bodových zdrojů představuje závažný problém, který je převážně řešen centrálně a za pomoci veřejnoprávních nástrojů. Cílem práce je zjistit, zda vzhledem k lokálním a regionálním souvislostem znečištění ovzduší mohou tento problém řešit územní samosprávy. Při tom mohou vycházet z doktríny tržního přístupu k ochraně životního prostředí a chránit ovzduší za použití soukromého práva jako předmět vlastnictví. Za tímto účelem jsou analyzovány příslušné nástroje, tedy sousedské žaloby, prevenční povinnost a odpovědnost za škodu. Město Ostrava dokonce podalo žalobu na stát, možnosti jejího úspěchu jsou nicméně malé. Bylo zjištěno, že tyto nástroje by územní samosprávy mohly využít k ochraně ovzduší, praktické problémy je však od toho odrazují.