Analýza právních nástrojů samospráv při ochraně ovzduší - Vévoda, Jan; Vojáček, Ondřej, 1980-; Jílková, Jiřina, 1956-2022; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Znečištění ovzduší pocházející z bodových zdrojů představuje závažný problém, který je převážně řešen centrálně a za pomoci veřejnoprávních nástrojů. Cílem práce je zjistit, zda vzhledem k lokálním a regionálním souvislostem znečištění ovzduší mohou tento problém řešit územní samosprávy. Při tom mohou vycházet z doktríny tržního přístupu k ochraně životního prostředí a chránit ovzduší za použití soukromého práva jako předmět vlastnictví. Za tímto účelem jsou analyzovány příslušné nástroje, tedy sousedské žaloby, prevenční povinnost a odpovědnost za škodu. Město Ostrava dokonce podalo žalobu na stát, možnosti jejího úspěchu jsou nicméně malé. Bylo zjištěno, že tyto nástroje by územní samosprávy mohly využít k ochraně ovzduší, praktické problémy je však od toho odrazují.
Vedoucí práce: Ondřej Vojáček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses