Biopotraviny a jejich postavení v současném retailingu - Dvořáková, Lucie (2012)
Diplomová práce se zabává postavením českých biopotravin v českém retailingu. Téma biopotravin je v současné době živě diskutováno, českým lokálním potravinám však není věnován takový prostor, jaký by si zasloužily. V teoretické části práce vymezuje nejdůležitější pojmy jako retailing, maloobchod nebo ekologické zemědělství a dále rozebírá český trh s potravinami a biopotravinami. Aplikační část na tyto poznatky navazuje a za pomocí dat sesbíraných v 5 českých řetězcích (Globus, Tesco, Interspar, Penny Market a Albet) analyzuje trh biopotravin se zemí původu Česká republika. V závěru práce shrnuje doporučení na zlepšení postavení českých biopotravin v českém retailingu, cílená na české spotřebitele, zemědělce a oficiální organizace.