Vícekriteriální hodnocení projektů v Raiffeisen Bank - Serbová, Eva (2012)
Diplomová práce popisuje výběr dodavatele testovacích služeb pro projekt Everest v Raiffeisenbank a. s. pomocí metod vícekriteriálního rozhodování a operačního výzkumu. Práce porovnává dosažené výsledky s rozhodnutím, které bylo provedeno při reálném výběrovém řízení, které se uskutečnilo v roce 2010. Řešení popisuje dva různé přístupy operačního výzkumu. Pro první kolo výběru byly použity tři metody vícekriteriálního hodnocení variant a to metoda vážených součtů, TOPSIS a ELECTRE III. Podle výsledného pořadí každé metody byli vybráni dodavatelé, kteří postoupili do druhého kola výběrového řízení. Druhé kolo výběru pracuje s cenami jednotlivých fází projektu a slevami, které dodavatelé nabídli při dodání více fází. Pro řešení byl použit modifikovaný model nového trendu operačního výzkumu reverzní aukce. Výpočty byly provedeny pomocí programového doplňku MS Excel SANNA a programu LINGO. Diplomová práce prokázala účelnost použití matematického modelování úlohy vícekriteriálního rozhodování jako podpůrného prostředku pro manažerské rozhodování na konkrétní praktické úloze.