Fúze a akvizice - Bártová, Tereza (2012)
Tématem této diplomové práce jsou fúze a akvizice. V teoretické části je uvedena podstata fúzí a akvizic, jejich historický vývoj, společně s příklady fúzí a akvizic nedávné doby, jak v České republice, tak i v zahraničním prostředí. Součástí je i výčet motivů, které vedou společnosti ke vzájemnému spojování. Závěrem teoretické části práce je uveden postup následovaný společnostmi s ručením, které se rozhodnou provést fúzi. V praktické části je nasimulován proces fúze dvou společností s ručením omezeným, čemuž předchází popis oboru podnikání obou zúčastněných firem a hlavní motivy jejich sloučení. Jádro praktické části spočívá ve vypracování návrhu dokumentů Projektu fúze sloučením a Smlouvy o fúzi a vyhotovení prognóz budoucího vývoje. Odpověď na otázku, zda-li je výhodné fúzi uskutečnit poskytuje predikce předpokládaného vývoje majetku, zdrojů jeho krytí a výsledku hospodaření nástupnické společnosti.