Diferenciace evropského integračního procesu - Svobodová, Tereza (2012)
Hlavním cílem práce s názvem Diferenciace evropského integračního procesu je historický exkurz do problematiky diferenciace a flexibility ve vývoji vztahů mezi jednotlivými členskými zeměmi evropské integrace. V práci je provedeno srovnání vyjádření předních představitelů, která napomohla vytváření teoretického základu dané problematiky. Dále práce charakterizuje hlavní modely diferenciované spolupráce a zhodnocuje jejich dosavadní přínos a budoucí využití. S využitím teoretických poznatků pak práce analyzuje tři konkrétní příklady diferenciace v existujícím evropském integračním procesu.