Logické úlohy a hlavolamy jako optimalizační problémy - Lukesová, Kristýna; Chýna, Vladislav, 1974-; Šindelářová, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
V této práci aplikuji klasické optimalizační problémy, jako jsou například přiřazovací nebo pokrývací problém, na logické hádanky či hlavolamy. Matematický model, popis a typický příklad ke každému v práci použitému optimalizačnímu problému je vypsán v první části práce. Druhá část práce obsahuje aplikaci těchto modelů na samotné logické úlohy, příkladem budiž Sudoku či Einsteinův hlavolam. Hádanky jsou rozděleny na jednodušší a složitější. Ke každé z nich je vždy uvedeno její zadání, zdroj a popsán způsob řešení. K výpočtům příkladů jsem použila Lingo nebo MS Excel, popřípadě obojí. Cílem práce je ukázat možnost řešit logické hádanky a hlavolamy za použití optimalizačních problémů a tím jen potvrdit široké možnosti využití těchto modelů. Řešené příklady mohou posloužit jako zpestření či objasnění učiva.
Vedoucí práce: Vladislav Chýna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses