Francouzské a belgické investice v regionech ČR - Hornychová, Taťána (2012)
Diplomová práce se zabývá přílivem přímých zahraničních investic (PZI) do regionů České republiky. Tyto investice mají významný vliv na socioekonomický rozvoj země a jsou tedy důležitou komponentou politik regionálního rozvoje. Práce se zaměřuje na francouzské a belgické investory a jejím cílem je určit klíčové faktory, jež mají vliv na lokalizaci PZI, plynoucích z Francie a Belgie do regionálních ekonomik ČR. V první části práce jsou popsána teoretická východiska této problematiky, dále je práce zaměřena blíže na vývoj PZI v ČR jako celku. Zde je kladen zvláštní důraz na investice pocházející z Francie a Belgie podpořené agenturou CzechInvest. V závěrečné části práce je prostor věnován jednotlivým regionům ČR. Na základě analytické, kartografické a statistické metody jsou určeny lokalizační faktory, jež mají zásadní vliv pro francouzské a belgické investory při výběru lokality kam investovat.