Přístup Velké Británie k politické integraci Evropy - Kuchařová, Alžběta; Dubský, Zbyněk, 1974-; Sršeň, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Vztah Británie k evropské integraci je od počátku velmi komplikovaný, a představuje proto jednu z oblastí britské politiky, která přitahuje největší pozornost, a zároveň domácí politiku v posledních dekádách nejvíce rozdělovala. Stejně dynamicky, jako se vyvíjela politická integrace v Evropě, se vyvíjel i britský přístup k ní. Cílem práce je zhodnotit vztah Británie k politické integraci v Evropě a dokázat, že, přestože dochází k jeho dynamickému vývoji, převládají v něm nadále prvky euroskepticismu nad prvky evropeizace. S ohledem na cíl je práce rozčleněna do tří kapitol. První z nich vysvětluje problematiku politické integrace a mapuje její vývoj, definuje také módní koncept euroskepticismu a evropeizace. Druhá kapitola se zabývá vztahem Británie k evropské integraci, jeho historickým kontextem a vývojem bezprostředně po skončení druhé světové války. Velká část kapitoly se věnuje analýze britského přístupu k mezníkům politické integrace. Závěrečná kapitola zkoumá postoj vlád Tonyho Blaira a současné vlády Davida Camerona k politické integraci a pro vysledování jeho vývoje je srovnává.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses