Příspěvek k obraně realistické tradice v mezinárodních vztazích vůči konstruktivistické kritice - Čevela, David (2012)
V této práci se věnuji analýze realistického paradigmatu a vybrané kritiky jeho postulátů ze strany sociálních konstruktivistů. Cílem práce je nalézt oblasti, ve kterých by mohlo docházet k dílčí syntéze těchto dvou pozic. V práci přicházím s návrhem interpretovat státy a potažmo mezinárodní vztahy jako sociální instituce, přičemž úlohou realistického paradigmatu zůstává odhalování jejich pravidel a zásad fungování.