Potenciál využití jaderné energie v rozvojových zemích - Klasová, Eva; Dubský, Zbyněk, 1974-; Veselý, Zdeněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Finančně dostupná energie v dostatečném množství je klíčová pro rozvoj celého světa a rozvojových zemí obzvláště. Jaderná energetika má potenciál dlouhodobě zajistit vzrůstající spotřebu energie a to ekonomicky i ekologicky udržitelným způsobem. Problematická je náročnost na vstupní investice, vysoké požadavky na technologické a institucionální zajištění provozu a otázky bezpečnosti a nakládání s radioaktivním materiálem. Diplomová práce analyzuje pozici jaderné energie v současném světě a na základě rozboru výhod a nevýhod využití jaderné energie identifikuje potenciál jaderné energie v rozvojových zemích. Ze skupiny rozvojových zemí je vybráno pět států (Čína, Chile, Ukrajina, Spojené arabské emiráty a Bangladéš) s velmi rozdílnými výchozími podmínkami, na jejichž příkladu je ukázán potenciál jaderné energetiky pro zajištění energetických potřeb a rozvoje země.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses