Porovnání transformace zemí bývalé Jugoslávie - Erneker, Josef (2012)
Tato práce zkoumá rozdíly transformačních procesů ve Slovinsku a v Chorvatsku od jejich osamostatnění po součastnost. Snaží se zodpovědět tuto otázku: Proč se mezera mezi Slovinskem a Chorvatskem od zahájení transformačního procesu zvětšila? Také se snaží rozebrat průběh transformačního procesu v jednotlivých zemích. První kapitola uvádí výchozí situaci v regionu a v obou státech. Druhá kapitola se zabývá transformačním procesem ve Slovinsku a třetí kapitola zkoumá transformační proces v Chorvatsku.