Mikroúvěry jako nástroj úniku z pasti chudoby - Gúth, Ondřej (2012)
Hlavním cílem práce je analyzovat možnosti mikroúvěrů splnit vysoká očekávání, která jsou s nimi spjata v souvislosti s řešením chudoby. Na konkrétním případě Grameen Bank jsou tato očekávání ilustrována a odůvodněna pomocí statistik této instituce. Dále se práce zabývá hledáním objektivního důkazu pozitivních efektů mikroúvěrů na řešení chudoby a to analýzou jednotlivých případových studií vykonaných v různých zemích světa. Třetí část práce se zaměřuje na krizi mikroúvěrů, čímž analyzuje negativní dopady mikroúvěrů a nebezpečí pro jejich příjemce.