Migrace v České republice se zaměřením na Jihočeský kraj - Doležalová, Jana (2012)
Cílem práce je určit faktory, které migraci ovlivňují a posouzení vybraných důsledků na dané území. V diplomové práci budu zpracovávat analýzu migrace obyvatel v ČR. V jednotlivých kapitolách se budu zabývat migrací a její problematikou obecně včetně základní terminologie, zhodnotím důvody migrace, vysvětlím způsoby měření migrace a také uvedu vybrané migrační teorie. Analýza vnitřní migrace v ČR od 90. let po současnost bude prováděna dle demografických a ekonomických ukazatelů. Zaměřím se na jeden z krajů ČR, konkrétně Jihočeský kraj, u kterého provedu důkladnější analýzu. Zkoumat budu především migraci mezi územními celky, subkapitoly budou zachycovat migraci mezi okresy a ORP.