Optimalizace v MS Excel pomocí VBA - Lhoták, Petr (2012)
Pro problém řešení optimalizačních úloh jsou na trhu různé druhy profesionálních aplikací. Tento příspěvek se zabývá otázkou srovnání optimalizačních systémů a jednoduchosti jejich propojení pomocí VBA s MS Excel. Problematika návrhu modelu spolu s jeho výpočtem jak v prostředí tabulkového kalkulátoru MS Excel, tak i v rámci jeho propojení s profesionálním optimalizačním systémem MPL for Windows a LINGO, je demonstrována na konkrétních příkladech. Za tímto účelem je vytvořena aplikace, která využívá programovacího jazyka Visual Basic for Applications. Tato aplikace je jednoduchá na obsluhu a řeší úlohu batohu, distribuční problém a také kvadratický přiřazovací problém. Následně je srovnání systémů provedeno pomocí vícekriteriálního hodnocení variant.