Hospodářská soudržnost a regionální diferenciace EU - Hlousek, Jan (2010)
Cílem této diplomové práce je vyhodnotit územní diferenciaci Evropské unie a vybraných členských zemí. V této souvislosti sleduji rozdíly v hlavních socio-ekonomických indikátorech (v HDP na obyvatele a v míře zaměstnanosti) napříč Evropskou unií a podrobněji v rámci České republiky a Slovenska. Dále se soustředím na vysvětlení vývoje a aktuálního nastavení regionální politiky Evropské unie na úrovni Unie a ČR. Práce je strukturovaná do tří hlavních kapitol. První kapitola je zaměřena na posouzení ekonomické, sociální a regionální diferenciace členských zemí a regionů EU. Druhá kapitola se věnuje analýze regionální struktury a diferenciace České republiky a Slovenska. Závěrečná kapitola zahrnuje vývoj a současnou podobu regionální a strukturální politiky Evropské unie.