Regulace trhu elektronických komunikací - Rosenberg, Jan (2011)
Účelem diplomové práce bylo zjistit, zda regulace pevných přístupových sítí elektronických komunikací, tak jak ji definuje evropský regulační rámec, vede v podmínkách ČR ke svým vytyčeným cílům a případně diskutovat důvody neúspěchu. Za tímto účelem byl analyzován vývoj konkurence dvou relevantních trhů v oblasti pevných telekomunikačních služeb a z něho vyvozeny závěry. Z práce vyplývá, že účel regulace nebyl zcela naplněn, neboť nedochází ke snižování tržního podílu inkumbenta na obou sledovaných trzích. Zároveň však bylo uvedeno, že k tomu nedochází díky samotnému nastavení regulace. Autor v závěru práce navrhuje vlastní řešení problému v podobě zrušení regulace přístupu.